Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Ο έναστρος ουρανός



Πολλοί πιστεύουν ότι ο έναστρος ουρανός είναι το σύμβολο της αφθαρσίας της ύλης. Στην πραγματικότητα όμως τα άστρα γεννιούνται και πεθαίνουν. Τα αστέρια όπως και ο άνθρωπος γεννιούνται, περνούν κάποια στάδια στη ζωή τους κι έπειτα πεθαίνουν, έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους πάνω στο σύμπαν και είναι έτοιμα να αποχωρήσουν.

Πολλά πεθαίνουν ομαλά άλλα όμως έχουν βίαιο θάνατο. Το ονομαζόμενο supernova κάνει το άστρο να σκάει με τόση δύναμη που δεν την έχουν εκατομμύρια πυρηνικές βόμβες!

Ο κύκλος και η διάρκεια ζωής ενός αστεριού εξαρτάται από τη μάζα του –όπως του ανθρώπου από τις συνήθειες του-. ‘Όσο πιο μεγάλο είναι ένα αστέρι όσο κι αν φαίνεται περίεργο πεθαίνει πιο γρήγορα επειδή σπαταλάει γρηγορότερα την πυρηνική ενέργεια που διαθέτει στο εσωτερικό του. Γίνεται επίσης γρηγορότερα η καύση του ηλίου σε άνθρακα.

Έτσι ένα άστρο πεθαίνει για να έρθει να πάρει τη θέση του ένα άλλο και να φωτίσει τον ουρανό μας με την παρουσία του.


Σημ: Αν υπάρχουν λάθη, θα μου είναι πολύ ευχάριστο να τα διορθώσετε.

2 σχόλια:

ΤρομακτικήΓοητεία είπε...

FOR THOSE ABOUT TO OBSERVE THE DEATH OF A STAR, WE SALUTE YOU!

=D

Mia eikona xilies lekseis! pws na perigrapsei kaneis auta p 8elei na sas deiksei i "io" (paranoia)!

Sugxaritiria! eisai mia apo tis liges p katalavainoun tin goiteia t enastrou ouranou! na ksereis pws einai megalo xarisma eite katafereis na to ekmetaleuteis eite oxi! na xairesai p exeis ftasei na agapas ton sumpan!

sumvouli: mn vazeis oria stin fantasia s!

paranoia είπε...

ορια στη φαντασία;
τι ειναι αυτό;

σ ευχαριστω πολύ!
Απ οτο φαινετε δεν ειμαι η μονη που καταλαβαινει τη γοητεια του εναστρου ουρανου!