Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Επιστημονισμός και επιστήμη...

Το παρακάτω κειμενάκι το έγραψα διαβάζοντας κάτι σχετικά με τον επιστημονισμό και την επιστήμη σ' ένα βιβλίο του John Polkinghorne με τίτλο Επιστήμη ή Θεός.



Ο επιστημονισμός και η επιστήμη είναι το ίδιο; Δεν νομίζω. Πολλοί μπερδεύονται και νομίζουν πως ο επιστημονισμός υπάρχει από όλους στην επιστήμη.

Ο επιστημονισμός είναι ο ισχυρισμός πως η επιστήμη είναι το παν κι έτσι πολλοί τον απορρίπτουν. Ωστόσο με την απόρριψη αυτή, από πολλές κριτικές που διατυπώνονται η επιστήμη διατρέχει τον κίνδυνο να την απορρίψουν κι εκείνη. Η επιστήμη όμως έχει πολλά να μας μάθει τα οποία οφείλουμε να τα ακούσουμε με σοβαρότητα. Άλλωστε εμείς δημιουργήσαμε την επιστήμη. Πολλά πάρα πολλά χρόνια πριν όταν ο άνθρωπος σταμάτησε πια να φοβάται όταν έπεφτε ένας κεραυνός και άρχισε να εξηγεί το φαινόμενο έγινε η αρχή της επιστήμης και έχει κάνει άλματα όπως είναι προφανές σήμερα.
Έχουμε τη δυνατότητα να υποθέσουμε, να πειραματιστούμε και να επαληθεύσουμε ή να απορρίψουμε τη θεωρία μας ανάλογα με τα αποτελέσματα μας.
Η επιστήμη είναι σημαντική για τη ζωή αλλά ο επιστημονισμός είναι η υπερβολή της. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να επιδιώξουμε τη διαφοροποίηση τους πριν ισοπεδωθεί η ιδεολογία της επιστήμης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: